Ja cuketu milujem a keďže ju aj pestujem, tak v jednom období roka, nejem vlastne nič iné. Polovica záhrady je doslova zamorená cuketami, takže moje obedy, večere, raňajky, olovranty aj desiate, sú predom určené. Z cukiet si môžete pripraviť stovky chutných pokrmov.

Cuketová polievka
Toto je naozaj chutný a veľmi rýchly recept. Nakrájajte si cibuľu, cesnak, jednu veľkú cuketu a asi dva zemiaky. Ak máte po ruke aj nejaké papriky, tak jednu či dve pokojne použite. Rozpáľte si olej, orestujte cibuľu a následne cesnak. Potom na panvičku pridajte nakrájanú cuketu a nechajte ju podusiť. Po chvíľke pridajte zemiaky, papriku, všetko osoľte a okoreňte a nechajte variť až do mäkka. Nakoniec všetko rozmixujte a zjemnite šľahačkovou smotanou. Hustotu polievky si prispôsobte podľa vašich chutí.
Cuketová pomazánka
Ďalší rýchly recept, ktorý sa na leto veľmi hodí, pretože táto pomázanka je veľmi ľahká. Môžete si ju pripraviť na dva spôsoby. Jeden je čisto prírodný a druhý, tak trošku ochutenejší.
- Verzia číslo jeden:Nastrúhajte cuketu a nechajte ju spolu s cibuľkou a cesnakom upražiť na panvici. Keď bude všetko mäkké, pridajte soľ, čerstvé bylinky podľa chuti a čierne korenie. Suroviny rozmixujte do hladka a konzistenciu dolaďte olivovým olejom alebo maslom.
- Verzia číslo dva:Postup je úplne rovnaký, len na konci do nátierky pridáte syr v črievku. Táto verzia je vhodnejšia na jeseň, kedy má človek chuť na ťažšie pokrmy. Verzia číslo jeden, je pre žalúdok omnoho prijateľnejšia.
Cuketový šalát
Do tohto šalátu môžete použiť akékoľvek druhy zeleniny, ktoré máte po ruke. Základom je totiž grilovaná cuketa. Deň pred tým, ako s budete tento šalát pripravovať, naložte nakrájanú cuketu do oleja s korením, soľou a čerstvými nakrájanými bylinkami. Potom cuketu ugrilujte a pridajte do zmesi zeleniny.